Maries opskrifter

Marianne (71) fortæller:

I min egen samling af opskrifter har jeg siden jeg var 10-12 år haft en samling af min mormor, Maries bageopskrifter. Jeg husker hvordan jeg i en ferie hos mormor sad ved spisebordet og møjsommeligt skrev ned, mens mormor sad i lænestolen med sit hækletøj. Mormor dikterede og forklarede omhyggelig undervejs hvordan man skulle gøre. Hun havde en engels tålmodighed.

Forklaringerne har jeg aldrig skrevet ned, dem har jeg gemt bagerst i hjertekammeret. Opskrifterne har været flittigt brugt alligevel. Det kunne drive Asger fuldstændig til vanvid, at der hverken er forklaringer eller nøjagtige målangivelser, men for mig er det helt fint. Jeg ved jo nok hvordan. Det er selvfølgelig især til fødselsdage og jul at mormors opskrifter kommer frem. Da Alice og Louise var små var det især “mormors brune lagkage”, der var et hit – og rutebilerne. Det er rå nostalgi at finde den gamle, håndsvings kødhakker med de særlige skiver til rutebiler og vaniljekranse frem fra kælderens glemsel.

Jeg husker også en gang jeg hjalp mormor med at dække kaffebord. Jeg skulle lægge småkager på fadet. Jeg fyldte op – store håndfulde af kager (Jeg vidste jo nok hvor godt de smagte!) – men det var helt forkert! For det første skulle der være plads til flere slags småkager på fadet – og for det andet så skulle der bare være én kage mere af hver slags, end der var gæster. Vi var syv – altså skulle der være 8 kager af hver slags.
Opskrifterne er jo tydeligvis fra før der blev tænkt i sukkerforbrug, fedtprocenter og salmonella, og hvor er det herligt. Måske er der andre i familien, der har Marie-opskrifter – eller måske endda har arvet en koge- eller opskriftsbog? Så kunne vi jo dele ved at lægge dem på hjemmesiden?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.