Maries opskrifter på julesmåkager er fra før sukker, fedt og salmonella blev farlige! Måske ligger du inde med flere opskrifter? Så kunne vi jo dele ved at lægge dem på hjemmesiden?

Marianne (71) fortæller: I min egen samling af opskrifter har jeg siden jeg var 10-12 år haft en samling af min mormor, Maries bageopskrifter. Jeg husker hvordan jeg i en ferie hos mormor sad ved spisebordet og møjsommeligt skrev ned, mens mormor sad i lænestolen med sit hækletøj. Mormor dikterede og forklarede omhyggelig undervejs, hvordan man skulle gøre. Hun havde en engels tålmodighed. Forklaringerne har jeg aldrig skrevet ned, dem har jeg gemt bagerst i hjertekammeret. Det er selvfølgelig især til fødselsdage og jul at mormors opskrifter kommer frem. Da Alice (711) og Louise (712) var små var det især “mormors brune lagkage”, der var et hit – og rutebilerne. Det er rå nostalgi at finde den gamle, håndsvings kødhakker med de særlige skiver til rutebiler og vaniljekranse frem fra kælderens glemsel.

Jeg husker også en gang jeg hjalp mormor med at dække kaffebord. Jeg skulle lægge småkager på fadet. Jeg fyldte op – store håndfulde af kager (Jeg vidste jo nok hvor godt de smagte!) – men det var helt forkert! For det første skulle der være plads til flere slags småkager på fadet – og for det andet så skulle der bare være én kage mere af hver slags, end der var gæster. Vi var syv – altså skulle der være 8 kager af hver slags.

Rutebiler (ca. 100 stk.)

2 æggehvider 2 spsk. kakao ½ kg. flormelis eller til dejen er tilpas fast 170 grader 15-20 min

Udgivet i Opskrifter | Skriv en kommentar

Vaniljekranse

500 g. mel 250 g. sukker 125 g. mandler 1 stang vanilje 375 g. smør 3 æggeblommer

Udgivet i Opskrifter | Skriv en kommentar

Ægmakroner

I Ellas (7) familie er især ægmakronerne et fast indslag hver jul. Men det er også næsten fast inventar at…

Udgivet i Opskrifter | Skriv en kommentar

Brune Kager

Preben (42) og familien bidrager med en opskrift på Brune kager, som Ritha har fået fra Farmor: “Jeg kan huske…

Udgivet i Opskrifter | Skriv en kommentar

Om “Mosters klejner”

Et bidrag til opskrifterne er der også kommet Gudrun Knak, som er datter af Maries søster Dagmar. Klejneopskriften var (moster)…

Udgivet i Opskrifter | Skriv en kommentar

Maries opskrifter

Marianne (71) fortæller: I min egen samling af opskrifter har jeg siden jeg var 10-12 år haft en samling af…

Udgivet i Opskrifter | Skriv en kommentar